Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 el raapzaadolie plus extra om te bakken
  • 4 sjalotten , in dunne ringen
  • 5 cm verse gemberwortel , geschild en geraspt
  • 1 anijsster
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 preien , 1 ervan in fijne ringetjes, de andere in lange smalle repen
  • 2 kleine scherpe chilipepers (rawit), fijngehakt
  • 375 g verse shiitakes , in dunne plakjes
  • 1 el lichte sojasaus (glutenvrij)
  • 6 bosuien , in heel dunne ringetjes
  • 2 l groentebouillon
  • zout , naar keuze
  • 200 g platte rijstnoedels
  • flinke handvol verse korianderblaadjes , in smalle reepjes
  • 1 limoen , in vieren

Bereiding

Verhit de olie in een grote pan (van 3 liter inhoud of meer) op halfhoog vuur en bak de sjalotten 5 minuten. Roer gember, steranijs, kruidnagels en kaneelstokje erdoor en bak alles nog 5 minuten tot het mengsel heel donker en kleverig wordt. Voeg de preiringetjes, chilipeper en paddenstoelen toe en roerbak 8 tot 10 minuten tot alles gaar is. Voeg de sojasaus, de helft van de bosui en de bouillon toe. Breng aan de kook en zet het vuur heel laag zodat de inhoud zachtjes suddert. Proef of er wat zout bij moet.
Bak intussen de in reepjes gesneden prei. Giet een laagje van 1 cm olie in een koekenpan en laat op halfhoog vuur heel heet worden. Bak de preireepjes in porties tot ze knapperig en goudbruin zijn en schep ze met een schuimspaan op een bord dat je met keukenpapier hebt bekleed. Laat ze uitlekken en bak intussen de rest van de prei.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze uitlekken.
Verdeel voor het serveren de noedels op vier diepe borden, schep de bouillon erover en zorg dat er een flinke portie groenten in zit.
Bestrooide pho met koriander, knapperige prei, overgebleven bosui en een kneepje limoensap.